Depressie therapie

Dof en traag

Voor iemand die depressief is, ziet de wereld er anders uit dan voor de rest van ons. Het is bleek en grauw. En het is bijna onmogelijk het anders te zien of te voelen. Als je somber bent is alles gehuld in een doffe wolk. Je lichaam reageert op je gemoed. Ademhaling, bloedsomloop en spijsvertering vertragen.

De omgeving staat machteloos

Voor de omgeving is het moeilijk, zo niet onmogelijk om voor te stellen. Want er moet toch een sprankje hoop zijn, een beetje licht? Gezinsleden, vrienden, familie - ze proberen je te helpen. Maar feitelijk zorgt elke goed bedoelde ‘Ah joh, kop op!’ ervoor dat degene met de klachten zich verder isoleert.

Logisch ook, je wilt als partner toch dat je geliefde ziet wat jij ziet. Dat er mooie dingen zijn, dat er waardevolle momenten zijn - dat het de moeite waard is om te leven. Het werkt averechts.

Apathie

Apathie is het gebrek aan (of zelfs de volledige afwezigheid van) emotie, motivatie of enthousiasme. Niet iedereen die last heeft van depressieve klachten, is meteen helemaal apathisch, maar het gevaar licht wel op de loer.

Hoe komt het dat ik zo somber ben?

Zoveel mensen als er zijn, zoveel aanleidingen zijn er. De wetenschap weet het niet precies. Tot nu toe lijkt het een combinatie van drie factoren: chemische, sociale en psychische omstandigheden.

Chemisch. Soms zit het in de familie. Waarschijnlijk kom je er bij navraag snel achter dat het vaker voorkomt. Jullie maken een bepaald stofje in de hersenen onvoldoende aan. Maar ook medicijnen, hormonen, alcohol of bepaalde lichamelijke ziekten kunnen een depressie in de hand werken. Sociaal. Bijvoorbeeld een ingrijpende verandering zoals het verlies van een partner, een baan, kinderloosheid. Maar ook een verhuizing bijvoorbeeld kan aanleiding zijn voor een depressie. Het kan ook zijn dat de depressie pas na lange tijd komt.

Psychisch. Je hebt in je leven leren omgaan met het leven. Met tegenslag, verlies, pijn, succes, ambitie enzovoort. Het kan dat je jezelf de verkeerde dingen aanleerde.

Contact

Wil je meer weten of misschien heb je een andere vraag? Neem contact op met Psycholoog Hans Amsterdam ter attentie van Hans Schuurman.