Over mijzelf

undefinedEr was eens…

Het begint bij: verhalen. Als kleine jongen wilde ik het liefste dominee worden. Niet zozeer vanwege het vak, maar vooral vanwege de verhalen die het omringde. Het fascineerde me. Net zoals sprookjes, legenden en fabels dat deden. Achteraf gezien is het heel logisch…

De Jungiaanse psycho-analyse

Ik werd vooral gegrepen door de psycho-analyse zoals Jung die heeft uitgewerkt. Zo zeer dat ik een groot deel van mijn werk op die manier invul en dat ik nu een aantal maal per jaar naar Zürich afreis om daar aan zijn instituut te mogen studeren. Een deel van die studie, en mijn werk, maakt gebruik van archetypen - die vind je terug in symbolen, modellen, beelden die staan voor innerlijk leven. Zoals bijvoorbeeld in sprookjes, legenden en fabels gebruikt worden. Je kunt deze manier van denken over en werken aan jezelf wel zien als ‘van binnen naar buiten’. En dan echt heel diep van binnen. Maar uiteindelijk ook heel erg naar buiten.

Relatietherapie en gezinstherapie

Ik ben tevens opgeleid in het werken met relatie- en gezinstherapie. Waar Jungiaans werken heel erg gericht is op de persoon, jouw wensen en verlangens, jouw binnenwereld, daar is de therapie gericht op de omgeving. Het netwerk van invloed om je heen en hoe je bepaald werd en wordt door je relaties met anderen.

Oftewel, deze manier van denken over en werken aan jezelf is te zien als ‘van buiten naar binnen’. Alhoewel beide methoden heel goed in staat zijn jou, je leven en je plek in de wereld te behandelen, leidt vaak de combinatie tot intrigerende, succesvolle resultaten die blijvend zijn.

Psychologie en verpleegkunde

Na mijn middelbare school wilde ik maar wat graag psychologie gaan studeren. Ik kon me, vanwege mijn vooropleiding, niet direct inschrijven aan de universiteit. Dus ik combineerde verpleegkunde met een hink-stap-sprong via een hogeschool naar de universiteit.

Studeren, studeren, studeren

Ah, Amsterdam. Ik vond het eerlijk gezegd allemaal doodeng; de stad, al die studenten. Het was dan ook allerminst een onbezonnen studententijd. En toch kwam ik helemaal thuis: in de lesstof. Ik werkte me gretig door alle boeken, readers en lessen. Met elke inhoudelijke verdieping verlangde ik naar meer. Dat is tot de dag van vandaag zo gebleven.

Mijn hond Vonk

Ik wil je hierbij ook voorstellen aan Vonk. De meeste cliënten zeggen me dat ze ontspannen van  Vonk, dat mede door hen de sfeer tijdens de behandeling veilig en vertrouwd voelt. Vonk helpt. Vonk is mijn hond.

Die sfeer in de behandelkamer vind ik heel belangrijk. Je moet je op je gemak voelen, de stormachtige wereld achter kunnen laten, vrij kunnen ademen en tot jezelf komen. De ruimte, de inrichting, het licht ze helpen allemaal mee.

Wat ik je nog zeggen wil

Ik streef in mijn werk naar diepgaande, wezenlijke groei, geen kortdurend ‘oplapwerk’. Daarvoor hebben we tijd nodig, daarvoor moeten we werk verzetten. Zonder het onnodig zwaar te maken, maar wel met aandacht en ook oog voor de moeilijke onderwerpen. Mijn behandeling gaat uit van jouw onontsloten potentieel. Misschien kun je het je nu nog niet voorstellen, maar ik weet zeker dat je jezelf versteld zult doen staan. Ook is het mogelijk om via Skype een behandeling voort te zetten, mocht het voorkomen dat je bijvoorbeeld naar het buitenland moet gaan. Ik werk ook samen met een psychiater voor medicatie, mocht dat nodig zijn.

Hans

Heb je nog vragen of wil je weten over Psycholoog Hans Amsterdam? Bel gerust voor een afspraak of stuur een email.